Shopping

Beste condensdroger (door Consumentenbond beoordeeld)

Door site-redactie - Prijs-update: 25 juni 2019 -

Wat is de beste condensdroger volgens de Consumentenbond?

De Consumentenbond en andere consumentenorganisaties testen regelmatig condensdrogers. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de beste condensdrogers van het afgelopen jaar, samengesteld uit de testen van de Consumentenbond. Wij controleren regelmatig de website van de Consumentenbond om te zien welke wasdroger een predicaat Beste Koop of Beste uit de Test heeft behaald. 
bekijk alle beste wasdrogers volgens Kieskeurig & Consumentenbond

icon: Siemens wt44e177nl iQ300 Beste uit de Test en Beste Koop - te koop vanaf:  386,-

Siemens wt44e177nl iQ300 Beste uit de Test en Beste Koop

Meerdere verkopers

€ 386,-

icon: Bosch wte84105nl Beste uit de Test en Beste Koop - te koop vanaf:  389,-

Bosch wte84105nl Beste uit de Test en Beste Koop

Meerdere verkopers

€ 389,-

Siemens wt44e177nl iQ300 Beste uit de Test en Beste Koop

Droger - Beste uit de Test & Beste Koop Consumentenbond - Betrouwbare, voordelige Siemens iQ300 iSensoric condensdroger verzekerd dat je kleding niet krimpt tijdens het drogen. De autoDry-sensoren van deze condensdroger meten de vochtigheidsgraad en de temperatuur van het wasgoed.
Beoordeling Consumentenbond: Beste uit de Test & Beste Koop vanaf 2015
Maximaal drooggewicht: 7
Geluidsniveau: 66
Energieklasse: B

Bosch wte84105nl Beste uit de Test en Beste Koop

Wasdroger - Beste uit de Test & Beste Koop Consumentenbond - Energiezuinige condensdroger met een vulgewicht van 7 kilo, met grote roestvrijstalen trommel en met het Anti-Vibration design, met de unieke indeling en 'o'-vormige zijwand, is deze droger stukken stiller dan gemiddeld. De condensdroger is op de waterafvoer aan te sluiten, maar koop nog wel zelf een condensafvoerslang bij je wasdroger.
Beoordeling Consumentenbond: Beste uit de Test & Beste Koop vanaf 2013
Maximaal drooggewicht: 7
Geluidsniveau: 66
Energieklasse: B

Snelmenu

Condensdroger aanschaffen, waar let je op? Koopgids!

Ben je van plan om een condensdroger te kopen? Wij hebben een aantal handige tips verzameld waar je op kunt letten bij de aanschaf. De condensdroger heeft een geïntegreerd waterreservoir om het condensvocht op te vangen. De was is hiermee lekker snel droog, maar niet op de (energie)zuinigste manier. Je moet op tijd de waterbak legen, of de droger aansluiten op een waterafvoer.

Warmtepompdroger
De warmtepompdroger lijkt op erg de condensdroger, maar is zuiniger. Deze gebruikt ongeveer de helft van de energie die de condensdroger gebruikt en is dus niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Nadeel is wel dat de warmtepompdroger duurder is in de aanschaf dan de condensdroger, maar gemiddeld verdien je je aanschaf in minder dan 7 jaar weer terug. Nog een voordeel, de warmtepompdroger droogt de was op lagere temperaturen, dus je hoeft de was niet te scheiden. Alles kan er in één keer in.
bekijk hier de beste warmtepompdrogers

Wasdroger opties

Elektronisch of tijd gestuurd drogen
Er zijn condensdrogers die door middel van een sensor zelf bepalen wanneer de was droog is of waarbij je zelf de droogtijd in kunt stellen.

Programma’s
Wasdrogers hebben tegenwoordig steeds meer programma’s die je kunt instellen. Zo kan de temperatuur worden ingesteld en is er vaak ook een programma voor delicate stoffen aanwezig. Wat vrij nieuw is, is het stoomprogramma. Het wasgoed wordt dan met stoom gedroogd. Hierdoor worden de kreukels al uit de was gehaald en hoef je dus niet meer te strijken.

Trommelinhoud
Wij adviseren je altijd om de trommelinhoud van de condensdroger af te stemmen op die van de wasmachine. Houd er rekening mee dat de trommel van de droger niet zo vol kan doen als die van de wasmachine, aangezien er anders geen warme lucht langs de kleding kan stromen.

Uitgestelde start
Dit is een handige functie voor mensen die bijvoorbeeld ’s nachts goedkoop stroom hebben, of wanneer bijvoorbeeld de wasmachine en de wasdroger op dezelfde elektra groep zitten en dus niet gelijker tijd aan kunnen staan.

Energielabels
Dan hebben we nog de energielabels, die we inmiddels allemaal wel kennen. Op het oude energielabel stond het energieverbruik per droogbeurt vermeld, terwijl het huidige energielabel uitgaat van een gemiddeld verbruik van 160 droogbeurten per jaar.

De energieklasse geeft aan hoe zuinig je condensdroger is. Met een wasdroger met energieklasse A+++ bespaar je, afhankelijk van de oude wasdroger, tot wel 100 euro per jaar op je energierekening.

Soms kom je ook energieklassen A+++ -20% (of een ander getal) tegen. Dit laatste getal geeft aan dat de machine 20% zuiniger is dan de energiezuinigste klasse op de markt (A+++).

Hoe test de Consumentenbond wasdrogers en wat is de beste?

Iedereen die op zoek is naar een nieuwe wasdroger komt uiteindelijk wel de predicaten Beste Getest of Beste Koop tegen, maar hoe komen deze predicaten eigenlijk tot stand? De Consumentenbond test het hele jaar door wasdrogers, in samenwerking met hun Europese zusterorganisaties en zes keer per jaar worden de resultaten gepubliceerd op de website van de Consumentenbond.

Effectiviteit & Eigenschappen wasdroger-test
De Consumentenbond test wasdrogers uit alle prijsklassen, met een vulcapaciteit van 5, 6, 7, 8 en 9 kg wasgoed en soms ook nog grotere. De Consumentenbond onderscheid zichzelf vooral door ook naar de effectiviteit van de verschillende wasprogramma’s te kijken, een grondig klusje dus. Het testen van wasgoed bestaat uit lakens, kussenslopen, kleine handdoeken, spijkerbroeken en shirts.

Vooral condens- en warmtepompdrogers
In Nederland is ongeveer 90% van de verkochte wasdrogers een condensdroger (waaronder ook warmtepompdrogers), en zo'n 10% een afvoerdroger. Daarom test de Consumentenbond meer condens- en warmtepompdrogers dan afvoerdrogers.

Droogsnelheid
Iedere droger krijgt de was uiteindelijk droog, maar het verschilt hoe snel ze dat doen. De Consumentenbond meet hoe lang elke droogcyclus duurt bij verschillende programma's en ladingen.

Energieverbruik
De wasdroger is één van de grootste stroomverbruikers in huis. Het loont daarom een zuinige wasdroger te kopen. Het verbruik wordt bij elke testcyclus bijgehouden.

Nauwkeurigheid van de droogprogramma’s
Wasdrogers kunnen de was tot verschillende gradaties drogen, zoals strijkdroog (nog een klein beetje vochtig zodat de was makkelijker gestreken kan worden) en kastdroog (zo droog dat het meteen de kast in kan). Het is onhandig als je de droger nog een keer aan moet zetten omdat de was net niet helemaal goed droog is. Daarom meet de Consumentenbond na elke droogbeurt hoeveel vocht er nog in de was zit en beoordelen zij in hoeverre dat overeenkomt met wat het programma belooft. De snelheid, het energieverbruik en de nauwkeurigheid van de programma’s worden getest bij de programma's katoen-kastdroog (met een bijna volle trommel en met 2,5 kg was), katoen-strijkdroog en synthetica.

Droog blijven van omgeving
Afvoerdrogers voeren de lucht waarmee de was gedroogd is door een buis af naar buiten. Een condensdroger en warmtepompdroger halen het water uit de vochtige lucht en vangen het op in een bak. Een klein deel van die vochtige lucht komt vrij in de omgeving. Dat is bij de ene droger meer dan bij de andere. Hoeveel vocht vrij komt, wordt gemeten bij het katoen-kastdroog-programma, met een bijna volle trommel en 2,5 kg was.

Gelijkmatig drogen
Sommige wasdrogers maken de was niet gelijkmatig droog: een deel van de was is nog vochtig terwijl de rest al droog is. Na het katoen-strijkdroog-programma wordt de vochtigheidsgraad van elk wasstuk gemeten. Zo bepaalt de Consumentenbond of de droger de was gelijkmatig droogt.

Kreuk
Hoe gekreukt komt de was uit de wasdroger? Dit wordt beoordeeld aan de hand van de overhemden uit het synthetica-programma.

Lawaai
Sommige wasdrogers produceren behoorlijk wat geluid bij een droogbeurt. Een panel van 5 personen beoordeelt het geluid bij het programma-strijkdroog, op het moment dat de droger het meeste geluid maakt.

Gebruiksgemak
De volgende onderdelen van gebruiksgemak worden door het Consumentenbond-panel beoordeeld:

  • Gebruiksaanwijzing
  • Selecteren van programma's
  • Vullen en legen van de machine
  • Legen van de condensbak bij een condens- en warmtepompdroger
  • Schoonmaken van het pluizenfilter
  • Schoonmaken van de condensor/warmtewisselaar bij een condens- en warmtepompdroger
  • Schoonmaken van het fijnfilter (extra filter voor de warmtewisselaar) bij een warmtepompdroger
  • De levensduur wordt niet getest, omdat deze test veel tijd kost. Tegen de tijd dat er resultaten zijn kan de droger al niet meer te koop zijn.


Tip een ander en deel eenvoudig dit artikel!

Shops in the Spotlight

Voordelig geprijsd

Meer voordeel

KORTING Wasmachines & Drogers
De beste prijsvergelijker!

Wij laten je zien waar je het voordeligst uit kunt zijn!

Vergelijk alle prijzen