Productnieuws

Koopgids droger - Een wasdroger aanschaffen, waar let je op?

Door site-redactie - Prijs-update: 25 juni 2019 -

Een wasdroger, ideaal als aanvulling op al je andere huishoudelijke apparatuur! Wie er eenmaal eentje heeft gehad, wil meestal niet anders meer. Natuurlijk houden we allemaal van die heerlijke frisse lucht van wasgoed dat buiten is gedroogd, maar dat is niet altijd mogelijk. Dan zit je binnen met je wasgoed op een droogrek of waslijntje in huis. De ramen beslaan hier vaak van en je wasgoed wordt hard en kreukelig.

Daarom dus deze handige tips voor als je toch besluit een wasdroger aan te schaffen, of de bestaande wilt vervangen. Er zijn verschillende soorten wasdrogers op de markt:

Condensdroger
De condensdroger heeft een geïntegreerd waterreservoir om het condensvocht op te vangen. De was is hiermee lekker snel droog, maar niet op de (energie)zuinigste manier. Je moet op tijd de waterbak legen, of de droger aansluiten op een waterafvoer.

Warmtepompdroger
De warmtepompdroger lijkt op de condensdroger, maar is zuiniger. Deze gebruikt ongeveer de helft van de energie die de condensdroger gebruikt en is dus niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. In aanschaf is deze droger duurder dan de condensdroger, maar als je de droger gemiddeld drie keer per week gebruikt, verdien je je aanschaf in 7 jaar weer terug doordat hij zuiniger met energie is. Nog een voordeel, de warmtepompdroger droogt de was op lagere temperaturen, dus je hoeft de was niet te scheiden. Alles kan er in één keer in.

Afvoerdroger
Een afvoerdroger is best snel, maar niet echt zuinig. Hierbij wordt de vochtige lucht door een buis door het dak, raam of muur afgevoerd. De installatie is dus omslachtiger. Wel zijn afvoerdrogers makkelijker in onderhoud dan bovengenoemde drogers en kreukt je wasgoed minder.

Gasdroger
Ten slotte hebben we nog de gasdrogers. Deze zijn zuinig en snel. Net als bij de afvoerdrogers wordt de condens door een slang of buis naar buiten afgevoerd. Doordat de gasdroger de lucht waarmee gedroogd wordt verwarmt met gas, is de installatie best ingewikkeld omdat er een gasleiding naar de droger moet worden gelegd. Verder zijn deze drogers zijn duur in aanschaf en het aanbod ervan is erg klein.

Wasdroger opties
Elektronisch of tijd gestuurd drogen
Er zijn wasdrogers die door middel van een sensor zelf bepalen wanneer de was droog is of waarbij je zelf de droogtijd in kunt stellen.

Programma’s 
Wasdrogers hebben tegenwoordig steeds meer programma’s die je kunt instellen. Zo kan de temperatuur worden ingesteld en is er vaak ook een programma voor delicate stoffen aanwezig. Wat vrij nieuw is, is het stoomprogramma. Het wasgoed wordt dan met stoom gedroogd. Hierdoor worden de kreukels al uit de was gehaald en hoef je dus niet meer te strijken.

Trommelinhoud

Wij adviseren je altijd om de trommelinhoud van de wasdroger af te stemmen op die van de wasmachine. Houd er rekening mee dat de trommel van de droger niet zo vol kan doen als die van de wasmachine, aangezien er anders geen warme lucht langs de kleding kan stromen.

Uitgestelde start
Dit is een handige functie voor mensen die bijvoorbeeld ’s nachts goedkoop stroom hebben, of wanneer bijvoorbeeld de wasmachine en de wasdroger op dezelfde elektra groep zitten en dus niet gelijker tijd aan kunnen staan. 

Energielabels
Dan hebben we nog de energielabels, die we inmiddels allemaal wel kennen. Houd er bij het vergelijken van wasdrogers wel rekening mee, dat we momenteel te maken hebben met ‘oude’ en ‘nieuwe’ energielabels die op de drogers zitten. Op het oude energielabel staat het energieverbruik per droogbeurd vermeld, terwijl het nieuwe energielabel uitgaat van een gemiddeld verbruik van 160 droogbeurten per jaar.  Om toch te kunnen vergelijken, kan je gebruik maken van onderstaande rekensom:

Jaarverbruik elektriciteit wasdroger = 123 x [energiegebruik per cyclus] + 10 kWh
Het getal 123 is geen foutje, maar wordt gebruikt als een omrekeningsfactor waarbij je de omrekening goed kan maken.

Heb je een keuze kunnen maken of twijfel je nog welke droger je moet kiezen?
Wij helpen je graag verder met onze selectie wasdrogers. Klik op de link en maak gebruik van onze handige filters, prijsvergelijk of lees onze informatieve reviews. Als je toch nog een vraag hebt. Mail ons dan.

Tip een ander en deel eenvoudig dit artikel!

Shops in the Spotlight

Voordelig geprijsd

Meer voordeel

KORTING Wasmachines & Drogers
De beste prijsvergelijker!

Wij laten je zien waar je het voordeligst uit kunt zijn!

Vergelijk alle prijzen