Productnieuws

Koopgids wasmachine - Tips bij het kopen van je nieuwe wasmachine

Door site-redactie - Prijs-update: 21 juli 2019 -

Als je een wasmachine gaat kopen, wordt je overdonderd door de enorme keuze die er is. De ene is lekker zuinig met energie, de andere kan heel veel was ineens wassen en de volgende is voordeliger in aanschaf. Vaak wordt gekozen voor hetzelfde merk als de ‘oude’ wasmachine, of degene die net in de aanbieding is en soms zelfs voor de wasmachine die de verkoper het meest aanprijst.

Om je hiervoor te behoeden hebben wij voor jou een ‘koopgids wasmachine’ samengesteld met tips en adviezen om je in staat te stellen om een goede keuze te maken uit het enorme aanbod van wasmachines.

Inventariseren
Je hebt een nieuwe wasmachine nodig. Ga eerst voor jezelf na welke het beste bij jou past. Heb je weinig ruimte voor de wasmachine, dan is een bovenlader misschien handig, maar moet de wasdroger er bovenop komen te staan, dan kies je voor een voorlader.

Voorlader 
Bij een voorlader zit de deur aan de voorkant. Dit is aan te noodzakelijk als je bijvoorbeeld de wasmachine onder het aanrecht wilt plaatsen, of als de droger er op moet komen te staan. Nog een pre, voorladers zijn over het algemeen zuiniger dan bovenladers.

Bovenlader
Bovenop zit een klep die toegang tot de trommel van de wasmachine biedt. Handig als je niet veel ruimte hebt. De wasdroger kan hier uiteraard niet op komen te staan.

Wasdroogcombinatie
Hierin kan je zowel wassen als drogen. Een aparte wasdroger is dus niet noodzakelijk. In de praktijk echter, is dit niet echt handig. Niet alle kleding is geschikt om in de wasdroger te drogen omdat deze dan krimpt. Verder, kan je ook niet de volledige lading van de wasmachine ineens drogen. Wasdroogcombinaties gebruiken bovendien over het algemeen meer energie.

Vervolgens kijk je hoeveel wasgoed je per week hebt. Het aantal kg was per trommel varieert van 5 tot wel 12 kg, dit is de capaciteit. 

Wij hebben ook een handig staffeltje met gemiddelden voor je gemaakt:

  • 1-2 persoons huishoudens hebben over het algemeen genoeg aan 5 tot 6 kg capaciteit;
  • 3-4 persoons huishoudens komen gemiddeld aan 6 tot 9 kg capaciteit;
  • 5 of meer persoons huishoudens doen er goed aan om te kiezen voor een wasmachine met een lekkere grote trommel. LG heeft er één met wel 12 kg capaciteit.

Grote trommel tip! Misschien denk je  dat je met een grote trommel minder vaak hoeft te wassen en dat dat mogelijk dus de beste keuze is. Bedenk dan wel dat je niet alle kleding bij elkaar kunt wassen, als je wilt dat je kleding lang meegaat. Het maximaal beladen van een machine kan vaak ook niet met alle programma's. Als het gaat om handoeken dan is een grote trommel ideaal en kan je vanaf een 9 kg trommel al snel in één keer al je handoeken weg wassen. Zorg dan wel voor een droger met dezelfde inhoud anders gaat je snelheid alsnog verloren.

Wasmachine opties
Koolborstelloze motor
Doordat deze motor geen koolborstels heeft, is deze veel stiller dan de motors met koolborstels. Dit systeem heeft ook minder last van slijtage.

Hotfill
Dit systeem neemt enorm aan populariteit toe! Door een speciaal systeem wast deze machine met warm water van je eigen warmwatervoorziening en gebruikt het warmte element van de wasmachine alleen wanneer er op hogere temperaturen gewassen moet worden dan uit de kraan komt. Lekker besparen dus!

Energieklasse
Om het energieverbruik aan te geven, zijn alle wasmachines voorzien van een energielabel. A+++ is het zuinigst en D is verbruikt het meeste. Doordat de meeste wasmachines tegenwoordig A+ of hoger zijn, hebben ze de extra plusjes toegevoegd, die inmiddels ook alweer worden aangevuld met percentages. Zo heb je bijvoorbeeld A+++10% om aan te geven dat deze nog 10% zuiniger is dan de A+++.

Toerental
Hoe hoger het toerental is, hoe droger de was uit de machine komt en hoe sneller deze dus weer droog is. Over het algemeen liggen het maximum toerental tussen de 1200 en 1800 toeren.

Vulgewicht
Dit geeft aan wat de capaciteit is, dus hoeveel kg wasgoed je in één keer in de wasmachine kunt doen.

Wasprogramma’s
Let goed op bij het aanschaffen van een wasmachine of je tevreden bent over het aanbod van de wasprogramma’s. 

Eco Bubble
Doordat er bubbels in het sop worden geblazen is het mogelijk om met lagere temperaturen hetzelfde resultaat te verkrijgen als op hogere temperaturen.

Heb je een keuze kunnen maken of twijfel je nog welke wasmachine je moet kiezen?
Wij helpen je graag verder met onze selectie wasmachines. Klik op de link en maak gebruik van onze handige filters, prijsvergelijk of lees onze informatieve reviews. Als je toch nog een vraag hebt. Mail ons dan.

Tip een ander en deel eenvoudig dit artikel!

Shops in the Spotlight

Voordelig geprijsd

Meer voordeel

KORTING Wasmachines & Drogers
De beste prijsvergelijker!

Wij laten je zien waar je het voordeligst uit kunt zijn!

Vergelijk alle prijzen